Wat gebeurt er als iemand sterft in het buitenland?

Wat gebeurt er als iemand sterft in het buitenland?
Auteur: Mariëlle Veenstra - 28 juli 2022 Wat gebeurt er als iemand sterft in het buitenland? van uitvaartplek.nl

Wat gebeurt er als iemand sterft in het buitenland?

Wanneer iemand overlijdt in het buitenland, kunnen er verschillende procedures en stappen volgen, afhankelijk van de omstandigheden en het land waarin het overlijden heeft plaatsgevonden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze procedures om de juiste stappen te kunnen ondernemen.

1. Melding van het overlijden

De eerste stap is het melden van het overlijden aan de lokale autoriteiten in het buitenland. Dit kan gedaan worden door contact op te nemen met de plaatselijke politie of ambassade/consulaat van het eigen land. Zij kunnen assisteren bij het verkrijgen van de benodigde documenten en informatie.

2. Bijkomende procedures ter plaatse

Na de melding van het overlijden zullen er verschillende procedures ter plaatse moeten worden gevolgd. Dit kan onder andere het verkrijgen van een overlijdensakte, het regelen van de begrafenis of crematie, en het verkrijgen van toestemming om het stoffelijk overschot naar het eigen land te vervoeren, omvatten. Het is belangrijk om contact op te nemen met de lokale autoriteiten en de ambassade/consulaat om deze procedures te bespreken.

3. Repatriëring van het stoffelijk overschot

Als de wens bestaat om het stoffelijk overschot terug te brengen naar het eigen land, moet er rekening worden gehouden met repatriëringskosten en -procedures. Het is raadzaam om contact op te nemen met een gespecialiseerd luchtvaartmaatschappij of repatriëringsbedrijf om de benodigde regelingen te treffen.

4. Juridische aspecten en formaliteiten

Naast de praktische aspecten zijn er ook juridische aspecten en formaliteiten waarmee rekening moet worden gehouden. Dit kan onder andere het opstellen van een testament, het regelen van financiële zaken en het behandelen van de nalatenschap omvatten. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om deze zaken af te handelen volgens de wetten en regels van het eigen land.

5. Nazorg en rouwverwerking

Nadat alle praktische en juridische zaken zijn afgehandeld, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de nazorg en rouwverwerking. Het verlies van een dierbare in het buitenland kan extra uitdagingen met zich meebrengen. Het kan nuttig zijn om professionele hulp of ondersteuning te zoeken bij het omgaan met het verlies en het verwerken van de rouw.

  • Meld het overlijden bij de lokale autoriteiten en de ambassade/consulaat
  • Volg de procedures ter plaatse, zoals het verkrijgen van een overlijdensakte
  • Regel de repatriëring van het stoffelijk overschot indien gewenst
  • Houd rekening met juridische aspecten en formaliteiten
  • Zoek nazorg en rouwverwerking