Hoe kan je een uitvaartdienst milieuvriendelijker maken?

Hoe kan je een uitvaartdienst milieuvriendelijker maken?
Auteur: Mariëlle Veenstra - 22 mei 2022 Hoe kan je een uitvaartdienst milieuvriendelijker maken? van uitvaartplek.nl

Maak een uitvaartdienst milieuvriendelijker

Een uitvaartdienst is een belangrijke gebeurtenis waarbij we onze geliefden eren en afscheid nemen. Maar wist je dat een traditionele uitvaart vaak niet erg milieuvriendelijk is? Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je een uitvaartdienst milieuvriendelijker kunt maken. In dit artikel geven we je enkele tips om een duurzame uitvaart te organiseren.

Milieuvriendelijke keuzes voor de uitvaart

Hieronder vind je enkele milieuvriendelijke opties die je kunt overwegen bij het organiseren van een uitvaartdienst:

  • Begraafplaats: Kies voor een begraafplaats die duurzaam beheerd wordt en waar natuurbehoud centraal staat. Sommige begraafplaatsen hebben zelfs speciale secties voor natuurbegraven, waarbij de natuur wordt hersteld en behouden.
  • Crematie: Als je kiest voor een crematie, kun je vragen naar een crematorium dat gebruik maakt van groene energie of een milieuvriendelijkere manier van cremeren, zoals resomeren.
  • Kist: Overweeg een eco-kist gemaakt van duurzame materialen, zoals bamboe, karton of gerecycled hout. Deze kisten vergaan sneller en belasten het milieu minder.
  • Bloemen: Kies voor seizoensgebonden, lokale en biologisch geteelde bloemen om de impact op het milieu te verminderen. Vermijd bloemen die in kassen gekweekt zijn met behulp van chemicaliën en veel water.
  • Vervoer: Probeer het aantal auto’s dat gebruikt wordt voor het vervoer te minimaliseren. Moedig de aanwezigen aan om carpoolen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Daarnaast kun je overwegen om een elektrische rouwauto te huren.

Communicatie en herdenking

Een milieuvriendelijke uitvaart gaat niet alleen over de praktische aspecten, maar ook over de communicatie en herdenking. Hier zijn enkele tips:

  • Digitale uitnodigingen: Stuur digitale uitnodigingen in plaats van papieren uitnodigingen om papierafval te verminderen.
  • Herdenkingsplek: Creëer een herdenkingsplek in de natuur, zoals een park of bos, waar mensen naartoe kunnen gaan om de overledene te herdenken. Dit bevordert de natuurlijke cyclus en helpt bij het behoud van groene ruimtes.
  • Gedenkteken: Kies voor een duurzaam gedenkteken, zoals een boom of een natuurlijk object dat de herinnering aan de overledene levend houdt.

Conclusie

Een milieuvriendelijke uitvaartdienst kan een positieve impact hebben op het milieu en bijdragen aan een duurzamere samenleving. Door bewuste keuzes te maken bij het organiseren van een uitvaart, kunnen we onze geliefden eren en tegelijkertijd zorgen voor het behoud van de natuur. Met de bovenstaande tips kun je een uitvaartdienst milieuvriendelijker maken en een positieve bijdrage leveren aan het milieu.