✓ gratis - ✓ vrijblijvend
Veilig
SSL beveiligd
De laatste aanvraag
was 14 minuten geleden
Er komt veel werk kijken bij het regelen van een uitvaart. Dit is dan ook de reden dat de meeste mensen ervoor kiezen om een uitvaartcentrum in te schakelen voor deze diensten. Echter is het ook mogelijk om zelf een uitvaart te regelen. Om te weten wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart regelen is het handig om dit artikel even goed door te nemen. Dankzij de informatie uit dit artikel weet je precies waar je op moet letten bij een uitvaart regelen, zo kom je niet meer voor verrassingen te staan.
Wanneer iemand komt te overlijden dan is het van belang dat u aangifte doet bij de burgerlijke stand. Wanneer je kennis hebt van het overlijden kunt u aangifte doen. Je kunt dit zelf doen, echter is het ook mogelijk om een uitvaartondernemer in te schakelen. Voor het doen van de aangifte dien je over een overlijdensverklaring te beschikken. Deze wordt door de gemeente uitgegeven. Je kunt deze akte ook wel zien als het bewijs van het overlijden. Deze afschriften zijn nodig voor het afwikkelen van de zaken bij de notaris, hier komen wij later op terug. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal je tevens het verlof geven om te mogen begraven of cremeren. Deze stap is van cruciaal belang voor een uitvaart regelen. Zonder dit verlof kun je namelijk niet een begraafplaats inrichten voor de overleden persoon.
De tweede stap ten tijde van het overlijden is om de juiste mensen op de hoogte te stellen. Maak de “eerste gesprekken” om de juiste partijen op de hoogte te stellen en laat de overledene vervoeren naar een uitvaart centrum. Denk hier met name aan de hechte vrienden en aan de familieleden. Bel tevens het uitvaartcentrum om te informeren rondom het vervoer van de overledene. Het is uiteraard niet nodig om iedereen te bellen, wij raden je echt aan om alleen de directe naasten direct te informeren. Kennissen en verre vrienden kun je op een later moment op de hoogte stellen van het overlijden van de persoon in kwestie. Ondertussen kun je verder met de volgende stappen die komen kijken bij de uitvaart regelen.
De eerste oproep resulteert in een eerste overbrenging van de overledene van de plaats van overlijden naar een uitvaartcentrum of andere locatie. In sommige gevallen kan een tweede overbrenging voor de uitvaart nodig zijn, dit krijg je vanzelf te horen van het uitvaartcentrum als je dit moet regelen met de verzekering. Ook als je ervoor kiest om iemand thuis op te baren zal de persoon eerst naar het uitvaartcentrum moeten. Het lichaam moet namelijk worden ingesmeerd met balsem om het te preserveren. Het vervoer zal altijd worden gehouden in een rouwwagen. Dit is dan ook gelijk de plek van waaruit de rouwstoet zal gaan vertrekken ten tijde van de daadwerkelijke uitvaart.
Kijk of de overledene een vooraf afgesproken begrafenisplan heeft achtergelaten met een verzekering. Dit scheelt weer regelen. In een vooraf opgesteld plan wordt doorgaans aangegeven welke uitvaart verstrekker de overledene heeft gekozen. Dit kan altijd worden teruggevonden in het testament van de overledene. Mocht dit niet zijn geregeld dan is het van belang dat je als familielid of als vriend deze taak op je neemt. In het testament wordt ook vaak opgenomen welke bloemen er moeten zijn op de uitvaart en of er specifieke muziek gedraaid moet worden. Meer informatie kun je altijd bij de notaris van de overledene opvragen. Het testament komt immers vrij bij het overlijden, dit kun je vervolgens inkijken. Door dit testament wordt een uitvaart regelen aanzienlijk makkelijker.
Maak een afspraak met een begrafenisondernemer om de uitvaart te regelen. Tijdens de bijeenkomst bespreek je hoe de overledene wordt verzorgd, of er een uitvaart of crematie plaatsvindt en wat voor soort ceremonie er wordt gehouden. Tevens zal je tijdens deze ontmoeting bekijken hoe de ceremonie precies in gang zal worden gezet. Als je bijvoorbeeld muziek wilt laten horen dan kun je dit aangeven. De uitvaartdiensten zullen ervoor zorgen dat je niet meer alles zelf hoeft te doen. Mocht je een uitvaartverzekering hebben dan zullen de kosten voor deze diensten worden vergoed. Je kunt via internet meer informatie vinden rondom de diverse soorten uitvaartondernemers die er gekozen kunnen worden. Je doet er verstandig aan om te kiezen voor een betrouwbare en professionele partij, het is immers niet de bedoeling dat er bij de uitvaart regelen iets mis blijkt te gaan.
Als de overledene zal worden begraven en er nog geen begraafplaats is aangekocht dan moet u bepaalde begrafenisgoederen aanschaffen (bv. grafperceel, crypte, een nis voor een urn). De begrafenisondernemer kan deze afspraken wellicht namens jouw familie maken. Door dit uit handen te geven zal je hier zelf niet meer mee bezig hoeven zijn, zo heb je ook de tijd om te kunnen rouwen. Het is van belang dat je goed nadenkt over de begraafplaats waar de persoon wordt begraven, er zitten namelijk grote verschillen als het aankomt op de kosten. Zo is een natuurbegraafplaats aanvankelijk duurder dan een normale begraafplaats. Het vergelijken is een must voor een uitvaart regelen.
Na de uitvaart moeten de zaken van de overledene op orde worden gebracht. Deze zaken variëren van het versturen van overlijdensberichten tot het indienen van aanvragen voor een overlijdensuitkering en het wijzigen van de titel van het vermogen van de overledene. Hiervoor kun je altijd hulp inschakelen van vrienden of familie, zij zullen je nagenoeg altijd te hulp kunnen schieten.
Dankzij de informatie uit dit artikel weet je beter wat er komt kijken bij een uitvaart regelen. Uiteraard is het van belang dat je weet dat er meer komt kijken bij een begrafenis regelen of crematie regelen dan bij in dit artikel hebben verteld. Zo moet er bijvoorbeeld ook een grafsteen gemaakt worden en zo zal je de kleding van de overleden persoon moeten regelen voor de ceremonie. Wij raden je echt aan om hulp te vragen van de mensen in jouw omgeving. Door er hulp bij te vragen zal je niet meer alles zelf hoeven doen. Dit stelt je in de gelegenheid om tijdens de uitvaart ook de tijd te nemen om waardig afscheid te nemen van de persoon in kwestie.
Wij opereren volledig onafhankelijk binnen Nederland. We kijken naar de beschikbare lokale uitvaartondernemers op basis van jouw wensen. We zorgen voor contact met drie uitvaartondernemers die beschikbaar zijn om je bij te staan in de eerste periode van rouw. Aangezien we je uitvaart aanvraag uitzetten bij drie uitvaartondernemers in dezelfde regio, zorgen zij voor een prijs die zo gunstig mogelijk voor jou is.
Na de eerste verwerking van het overlijden van de dierbare is het zaak om de uitvaart te regelen. Dit kan erg overweldigend zijn in een periode van rouw. Het overlijden dient gemeld te worden bij de betreffende huisarts en je (of de uitvaartondernemer) doet aangifte van het overlijden bij de gemeente. Ga na of er reeds zaken (verzekering, wensen, adressenlijst rouwkaart etc.) bekend zijn vanuit de overledene. Denk ook na over de kosten die gemaakt kunnen worden in het regelen van de uitvaart. Wordt het een begrafenis of crematie? Lees verder voor meer informatie over een uitvaart regelen.
Tip: Een uitvaartverzorger kan een (groot) deel hiervan uit handen nemen of zorgen dat je de juiste vragen duidelijk hebt om de uitvaart soepel en zonder stress te laten verlopen. Lees dan verder om snel tot drie uitvaartondernemers te komen die je hierbij kunnen helpen.
In Nederland dient de uitvaart binnen zes werkdagen na het overlijden plaats te vinden. Echter mag dit niet eerder dan 36 uur na het overlijden. Is er langer de tijd nodig om de begrafenis of crematie te regelen en te houden? Dan moet hiervoor toestemming gevraagd worden bij de burgemeester van de betreffende gemeente. Snel in contact komen een uitvaartondernemer uit jouw regio? Vul ons formulier in om drie lokale uitvaartondernemers te spreken.
Wanneer je een aanvraag doet heb je dezelfde dag* nog contact met drie uitvaartondernemers. Wanneer je een uitvaartondernemer inschakelt voor het regelen van de uitvaart zullen er meerdere zaken uit handen worden genomen. De uitvaartverzorger is er voor jou, om te luisteren naar de wensen van de overledene en nabestaanden, hij bekijkt wat er allemaal mogelijk is voor de begrafenis. De uitvaartverzorger zal ervoor zorgen dat er op de dag van het afscheid geen problemen ontstaan. Tevens kan de hij of zij ervoor zorgen dat je geholpen wordt bij de polis indien er een verzekering is afgesloten. Heb je eerst nog vragen aan ons alvorens je een aanvraag doet? Neem dan contact met ons op.
* In alle redelijkheid. Wanneer je bijvoorbeeld een aanvraag rond middernacht doet neemt de uitvaartondernemer de volgende dag contact met je op.
Iedereen heeft eigen wensen wat betreft de uitvaart. De gemiddelde kosten van een uitvaart ligt tussen de 7.000 en 10.000 euro. Een crematie is in de regel wat goedkoper dan een begrafenis. Sommige uitvaartondernemingen bieden pakketten aan om zo voordelig mogelijk de wensen te kunnen uitvoeren. Wanneer er een uitvaart verzekering is dekt dit vaak ook (gedeeltelijke) kosten. Lees verder over de kosten bij een uitvaart.
Ja. De kosten van een uitvaart kunnen erg snel hoog oplopen. Uitvaartverzekeringen verschillen onderling veel. Er zijn diverse factoren (premiekosten, uitkeringsbedrag, polisvoorwaarden, uitkeringswijze, etc) die relevant zijn voor een begrafenis of crematie. Door het vergelijken van de uitvaartverzekeringen kun je dus precies kiezen wat voor jou belangrijk is. Hierdoor ontlast je tevens jouw nabestaanden in een tijd van rouw. Vergeet bij het opzeggen van je oude uitvaartverzekering te informeren naar een eventuele opzegtermijn.