Hoe kan je het beste een eulogie schrijven voor een begrafenis?

Hoe kan je het beste een eulogie schrijven voor een begrafenis?
Auteur: Mariëlle Veenstra - 27 april 2023 Hoe kan je het beste een eulogie schrijven voor een begrafenis? van uitvaartplek.nl
Stappenplan voor het schrijven van een mooie eulogie

Een eulogie is een eerbetoon aan een overleden persoon dat wordt voorgelezen tijdens een begrafenis. Het is een emotioneel en belangrijk moment waarbij je de persoon herdenkt en mooie herinneringen deelt. Hier volgt een stappenplan om je te helpen bij het schrijven van een betekenisvolle eulogie:

Stap 1: Verzamel informatie en herinneringen

Begin met het verzamelen van informatie over de persoon. Denk aan belangrijke gebeurtenissen, karaktereigenschappen, hobby’s en prestaties. Praat met familieleden en vrienden om een volledig beeld te krijgen van de persoon. Noteer alle herinneringen die je te binnen schieten.

Stap 2: Schets een structuur

Organiseer je gedachten en herinneringen in een logische volgorde. Denk aan het vroege leven, de volwassen jaren en eventuele mijlpalen. Overweeg om het verhaal chronologisch te vertellen, maar voel je vrij om af te wijken als dit beter past bij de persoon.

Stap 3: Schrijf een introductie

Begin de eulogie met een persoonlijke en krachtige introductie. Introduceer jezelf en leg uit wat de relatie met de overledene was. Gebruik enkele zinnen om de persoon te beschrijven en hun belangrijkste eigenschappen te benadrukken.

Stap 4: Deel persoonlijke anekdotes

Dit is het moment om persoonlijke verhalen en anekdotes te delen. Kies enkele herinneringen die de persoon goed weergeven en die een lach of een traan kunnen oproepen. Wees eerlijk en authentiek in je verhalen.

Stap 5: Benadruk positieve kwaliteiten

Gebruik de eulogie om de positieve kwaliteiten en prestaties van de persoon te benadrukken. Denk aan hun vriendelijkheid, doorzettingsvermogen, humor, enz. Geef voorbeelden om je beweringen te ondersteunen.

Stap 6: Sluit af met een persoonlijke boodschap

Eindig de eulogie met een emotionele en persoonlijke boodschap. Bedank de persoon voor hun impact op jouw leven en benadruk wat ze voor anderen hebben betekend. Sluit af met een inspirerende quote of een laatste herinnering.

  • Verzamel informatie en herinneringen – verzamel belangrijke details en gebeurtenissen
  • Schets een structuur – organiseer je gedachten en herinneringen in een logische volgorde
  • Schrijf een introductie – begin met een persoonlijke en krachtige introductie
  • Deel persoonlijke anekdotes – deel persoonlijke verhalen en anekdotes
  • Benadruk positieve kwaliteiten – benoem de positieve kwaliteiten en prestaties van de persoon
  • Sluit af met een persoonlijke boodschap – eindig met een emotionele boodschap en bedank de persoon