Hoe plan je een kindvriendelijke uitvaart?

Hoe plan je een kindvriendelijke uitvaart?
Auteur: Mariëlle Veenstra - 9 januari 2023 Hoe plan je een kindvriendelijke uitvaart? van uitvaartplek.nl

Hoe plan je een kindvriendelijke uitvaart?

Er komt een moment in het leven van elke ouder dat ze zich moeten richten op een aspect waar ze nooit bij stil hebben gestaan – het plannen van een uitvaart voor een kind. Het verliezen van een kind is een hartverscheurende ervaring en het organiseren van een gepaste uitvaart voor hen kan overweldigend zijn. In dit artikel delen we enkele nuttige tips en suggesties om een kindvriendelijke uitvaart te plannen.

1. Breng de wensen van het kind in kaart

Een kindvriendelijke uitvaart moet vooral rekening houden met de wensen en voorkeuren van het kind. Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen vaak een andere kijk hebben op de dood en rouw dan volwassenen. Praat met andere familieleden en vrienden van het kind om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in hoe het kind graag herinnerd wil worden.

2. Betrek het kind in de planning

Het betrekken van het kind bij de planning van de uitvaart kan hen helpen om te begrijpen en accepteren wat er gebeurt. Laat ze bijvoorbeeld hun eigen tekening maken voor de rouwkaart, of laat ze hun favoriete muziek selecteren voor tijdens de uitvaartplechtigheid. Het gevoel van betrokkenheid kan troost bieden en een gevoel van controle geven in een moeilijke tijd.

3. Creëer een kindvriendelijke omgeving

Maak tijdens de uitvaart een kindvriendelijke omgeving waar kinderen zich op hun gemak voelen. Dit kan onder andere worden bereikt door het opzetten van een aparte ruimte met speelgoed en kleurboeken, zodat kinderen zich kunnen vermaken terwijl volwassenen rouwen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de duur van de ceremonie en ervoor te zorgen dat deze niet te lang duurt voor jongere kinderen.

4. Bied ondersteuning aan kinderen

Kinderen hebben vaak speciale behoeften en moeten op een passende manier ondersteund worden tijdens een uitvaart. Zorg voor een familielid of vriend die zich specifiek richt op de behoeften van de kinderen, zoals het uitleggen van bepaalde rituelen, het beantwoorden van vragen en het bieden van troost. Dit kan helpen om de stress en verwarring die kinderen kunnen ervaren te verminderen.

  • Herdenk het kind op een positieve manier:
  • Bied gelegenheid voor kinderen om herinneringen te delen:
  • Organiseer activiteiten die geschikt zijn voor kinderen:
  • Bied vertrouwde gezichten aan:
  • Geef kinderen ruimte om te rouwen:

Door bovenstaande suggesties te volgen, kunt u helpen bij het plannen van een kindvriendelijke uitvaart die de herinnering aan het kind eert en tegelijkertijd troost en ondersteuning biedt aan degenen die achterblijven.